15 Nisan 2018 Pazar

Tapu Vekaleti



TAPU VEKALETİ NEDİR? NASIL ÇIKARTILIR?

Muğla Selimiye emlak piyasasında bir arsa almak üzere anlaştınız yerinize tapu vekaleti ile vekil sağlamak mümkündür. Verdiğimiz örnek nasıl gerçekleşir bakalım. Marmaris emlak piyasasında satılık konut almak herkesin en büyük hayalidir. Ne yazık ki tüm işlemler bu hayali gerçekleştirip güzel ve kullanışlı bir ev satın almakla bitmiyor. Evi satın aldıktan sonra tapu işlemleriyle ilgilenmek hem yorucu hem de genelde kimse hangi aşamalarla tapu işlemlerini halledeceğini bilmiyor. Yazımızda size tapu işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Tapu İşlemleri

Tapu çıkartılmadan önce tapu harcı ve gerekli vergilerin ödemeleri yapılmalıdır. Eğer alım işlemi için kredi kullanıldıysa bu evraklarla alıcılar ve satıcılar tapu kadastro müdürlüğüne  giderek işlemleri gerçekleştirebilir. Eğer tapu işlemleriyle ilgilenemeyecek kadar yoğun durumdaysanız tapu vekaleti sayesinde sizin yerinize bir başkası bu işlemleri halledebilir.  Vekalet işlemleri kimi insanlar için zorlu bir süreç gibi düşünülebilir. Aslında vekalet vermek de verilen vekaleti iptal etmek de oldukça kolay işlemler. Vekalet verdiğiniz kişinin sizin vekalet verdiğiniz konu dışında hiçbir yasal yaptırımı yoktur ve bu işlem oldukça güvenilirdir.

Tapu Vekaleti Çıkartma İşlemleri

Tapu vekaleti nasıl çıkartılır derseniz bu işlem için öncelikle bir notere başvurmalısınız. Ne yazık ki resmi işlemlerde vekalet verme notere gitmeden yapılmıyor. Ancak vekalet alacak kişinin notere gitme gibi bir zorunluluğu yok yalnızca kimlik belgesini gönderebilir. Hatta vekalet vereceğiniz kişi il dışında bile olabilir. Bu durumda kişinin kimliğinin fotokopisini taratarak size e mail yoluyla atması yeterli olacaktır.

Noter belge olarak sadece vekalet verecek kişi ve vekalet alacak kişinin kimliklerini istemektedir. Kimliklerinizle notere gittiğinizde noter, vekalet verecek kişiye hangi konularda vekalet vermek istediğini sorar ve bu konuları belgeye tek tek yazarak bir sözleşme oluşturur. Sözleşme vekalet verecek kişi tarafından imzalanır ve bu şekilde vekalet işlemi tamamlanmış olur.  Çıkarttığınız vekalet belgesini mutlaka vekaleti alan kişiye ulaştırmanız gereklidir. Kişi farklı şehirdeyse belgeyi fax ya da taratarak e-maille gönderebilirsiniz. WhatsApp ise en kolay iletme yoludur.

Yazımızda bahsettiğimiz gibi vekalet işlemleri oldukça kolay. Herhangi bir tapu işleminiz olduğunda hızlıca bir yakınınıza vekalet verebilir ve yoğun iş temponuzda sizin adınıza tapuyla ilgilenmesini isteyebilirsiniz. Tapu işlemlerinizi ertelemek yerine vekalet vermeyi denerseniz çok daha rahat edeceksiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder