23 Mart 2014 Pazar

Kapora almak vermek // Gonenc Emlak

Gayrimenkul satışında tarafların anlaşmasında işlemlerin başlaması için tanınan süre, ödeme koşulları, taahhütler vb yer alan sözleşme uyarında alıcının satıcıya veya kiralayan kiraya verene teslim ettiği paradır. Türk lirası olduğu gibi döviz veya çek kabul edilebilir. Ancak, pek çok ihtilaflara neden olan kaparo nasıl verilmeli, alınmalıdır.?
Örnekleme ile açıklamaya çalışalım. Kaparo; öncelikle caydırıcı olmalıdır. 200.000-TL fiyatla satın alınacak emlak için; 500-1000-TL kaparo olmaz. Olsa da caydırıcılığı yoktur. %25-30 seviyelerinden başlayan miktar yani; 50.000 – 60.000-TL olmalıdır. Kaparo; kesinlikle alıcıya, aracıya, 3ncü şahıslara verilmemelidir. En doğru olanı bankaya yatırılmasıdır. Alıcının hesabına aktarılan kaparo, ada, pafta, parsel numarası dekont üzerinde yer almalıdır. En önemlisi kaparo bloke edilecektir. Kimse parayı çekemez. Ancak; satış gerçekleştiğinde yeni tapu ibraz edilince alıcı hesabı serbest kalır. Anlaşma koşulları yerine gelmez ise; kapora ancak mahkeme kararı ile çekilebilir. Taraflardan kaporayı veren satın almadan vazgeçerse, hiçbir hak iddia edemez. Kaparo yanar. Alıcı vazgeçerse; parayı iade edeceği gibi, kaporanın miktarı kadar tazminat ödemek zorundadır.  Ayrıca; tapu üzerine tedbir de konulduğundan, mal kaçırma yapılamaz ve alıcı haciz yolu ile tazminatını alır. Miktarın büyüklüğü ile risk ters orantılıdır.
Görüldüğü üzere iki taraf da kendisine güveniyor ise bu enstrümanı kullanmalıdır.  Bu işlemlerin yapılmasında taraflar muhakkak gayrimenkul mevzuatı uzmanı avukatları ile sözleşme yapmalıdır. Sözleşmenin noter tastikli olması birçok sorunu engeller. Gonenc Emlak Şirketi 20 yıl üzerinde süredir edindiği deneyim ile bu yöntemin uygulanmasında ısrarcıdır.
Kiracı kiraya veren anlaşmalarında kapora miktarı az olduğundan caydırıcılığı bulunmamaktadır. Bu nedenle; nadiren uygulanmaktadır. İnsanlar arasındaki anlaşmaları sorunları hukuk yolu ile çözümlemek her şeyden önce çağdaşlığın gereğidir. Tüm sözleşmelerin de hukuka uygun olması gerekir. Hukuka uygun olmayan sözleşmeler geçersizdir.
 
Kemal Gonenc
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder